måndag 15 februari 2021

VALETS ECUADOR: Yaku Perez´ hustru; vems intressen tjänar hon, State Departements eller Ecuadors folk?

Manuela Picq och presidentkandidaten Yaku Perez (infällda bilden), en ”NGO-drottning som inledde sin bana på ”CIA:s plantskola” Woodrow Wilson Center i USA med svängdörrar till utrikesdepartementet och underrättelsetjänster, fysiskt beläget vid Ronald Reaganbyggnaden.



VALET I ECUADOR:

Yaku Perez´ hustru; vems intressen tjänar hon, State Departements eller Ecuadors folk?


Av DICK EMANUELSSON

 

TEGUCIGALPA / 2021-02-15 /Manuela Picq heter hustrun till presidentkandidaten Yaku Perez. Han representerar det politiska partiet Pachakutik och framställer sig gärna som den rena, ärliga och okorrumperade kandidaten och ”representanten för ursprungsbefolkningen” i valets Ecuador. Men kan man både tjäna State Departements och därmed Wall Street och ursprungsbefolkningen i ett utvecklingsland?

För MANUELA PICQ, hustru till Perez har kommit i blickpunkten efter att USA-portalen The Grayzones Latinamerikareporter BEN NORTON gjort en omfattande dokumentation av vad Yaku Perez i verkligheten representerar och i samma dokument inkluderat hustruns meritförteckning.

Och den fransk-brasilianska kvinnan imponerar på flera sätt.


Vad har den USA-utbildade Manuela Picq för gemensamt med Ecuadors ursprungsbefolkning? FOTO: DICK EMANUELSSON.


Målet: Störta Correa 2015

För det första är hon en besatt blind motståndare till den förre presidenten Rafael Correa som styrde Ecuador mellan 15 januari 2007 till 24 maj 2017. Ben Norton ger läsarna ett stort antal tema att analysera.

Manuel Picq deporterades från Ecuador 2015 efter att hennes visum hade dragits in med hänvisning för att aktivt ha deltagit och verkat för störtandet av Correa, aktioner uppbackade av USA och de USA- eller EU-finansierade NGO-rörelserna i landet. Att utländska företrädare deltar i regeringsfientliga demonstrationer eller bedriver en systematisk kampanj i de sociala nätverken blir i längden ohållbart och ett ärende för Migrationsverket. Det är regeln i alla länder i världen. Också för Manuel Picq, en ”liberal specialist i sexualitet och genusstudier” som 2018 fick tillåtelse att återvända till Ecuador med stöd av Lenin Moreno, enligt Ben Norton från The Grayzone.

 

Drev kampanj för Bushs ALCA-avtal

Att hon nu i valet och inför medier som CNN [xx] gärna framställer sig och maken som de autentiska miljövännerna, motståndare till gruvbrytning och oljeexploatering och utpekar sig som en slags etno & ekologisk vacker vänster och inte den ”stalinistiska Bolivarianska vänstern”, som hon uttryckte saken i CNN, med hänvisning till regeringar som de i Venezuela, Bolivia, Nicaragua eller vad Rafael Correa representerade, men det står i bjärt kontrast mot hennes egen bakgrund.

För Picq är inte vem som helst. Utan har ”arbetat med den republikanska regeringen i delstaten Florida och var inblandad i det havererade frihandelsavtalet ALCA, Área de Libre Comercio de las Américas, mellan USA och Latinamerika och Karibien. Vänstern  och flera regeringar i Latinamerika fördömde vid den tiden ALCA som ”en kolonial pakt”.

Video:  november i Rio de la Plata talar Chavez
om segern mot USA:s annekteringplan, ALCA
https://youtu.be/mGBVoMA8KHA



”Associerade” Puerto Rico som exempel

ALCA-avtalet skulle, om det hade ratificerats och trätt i kraft som det var tänkt 1 januari 2005, ANNEKTERAT EN HEL KONTINENT för USA:s geo- och ekonomiska strategiska intressen. Opinionen och massrörelsen från fackföreningar, ursprungsbefolkningar och demokratiska progressiva krafter växte i takt med att det verkliga innehållet i detta avtal läckte ut. Det hade börjat utarbetas redan 1991 och 1994 hade det preliminärt överenskommits. ALCA var till stora delar hemligt. Latinamerika och Karibien skulle ha förvandlats till ett gigantiskt ”Puerto Rico”, som den associerade delstaten den är i USA, utan det minsta nationella oberoende eller självständighet, menade ALCA:s kritiker om avtalet som skulle ha trätt i kraft i januari 2005.

Den 5 november 2005, på det Ibero-amerikanska toppmötet i den argentinska staden Mar de la Plata, sydost om Buenos Aires gick Wall Streets och det transnationella USA-kapitalets drömmar i kras. Presidenterna Ignacio `Lula´ da Silva (Brasilien), Nestor Kirchner (Argentina), Tabare Vasquez (Uruguay) och Hugo Chavez satte ner foten i marken och sa till George Bush Jr.; ”HIT MEN INTE LÄNGRE”. Sedan gick de ut och tillsammans med den segrande Evo Morales i det bolivianska presidentvalet och världens bäste fotbollsspelare Diego Maradona och demonstrerade med tusentals församlade.

På avslutningsmötet fällde Chavez sina bevingade ord:

”¡ALCA, ALCA al Carajo!”, ALCA-avtalet kan dra dit pepparn växer!

 

Vänsterretorik men reell högerpolitik

Den politiska taktiken av herrskapet Perez-Picq och deras parti Pachakutik är att utåt använda en fraseologi som kan liknas vänsterns och den sociala rörelsens, men som objektivt sett är den politiska högerns. Internationellt sett är de inte ensamma, snarast en i raden förfäktare av nyliberalism och med synnerligen bra förbindelser med USA-administrationerna och deras olika institutioner inom State Departement. Minns bara svenska Moderaternas proklamation för några år sedan om att ”M, det verkliga Arbetarpartiet”. Eller latinamerikanska klassiska högerpartier som tagit över den chilenska vänsterfronten Unidad Populars slogan inför valet 1970 och tiden åren efter den militära statskuppen 1973 och med en knuten näve skriker;

¡”EL PUEBLO UNIDO, JAMÁS SERÁ VENCIDO”!, Ett enat kommer aldrig att besegras!

Därför, menar Ben Norton, är det ingen tillfällighet eller märkligt, att USA, som tidigare har fostrat den ecuadorianska arméns och den nationella polisens generaler och överstar och backat upp militärdiktaturen på 1970-talet har utmärkta relationer med Yaku Perez och att denne, när han fick frågan om ett frihandelsavtal med USA sa att han, som president, utan problem skulle kunna skriva under avtalet med USA.

Att USA å sin sida är intresserad av dessa förbindelser med ett parti och personlighet som Perez illustrerar det finansiella stöd CIA:s olika ”biståndsorganisationer” öser över vissa NGO:s i Ecuador. Att dessa NGO:s är direkt hatiskt och fientligt inställda till den förre presidenten, som 2009 inte förlängde kontraktet med USA för den stora flygbasen i staden La Manta, bara två minuter till den colombianska gränsen där den tidigare FARC-gerillan hade ett starkt fäste, är heller ingen överraskning.


USA:s flygbas i staden La Manta vid gränsen mot Colombia, en flygbas som ingick i USA:s strategi mot den colombianska gerillan i Plan Colombia.

Rafael Correa gjorde verklighet av den ecuadorianska fredsrörelsens och folkrörelsens krav på att USA skulle lämna Ecuador. Och 2009 uppfylldes Correas vallöfte mot en konspirerande USA-ambassad.


Stödde Lenin Moreno

Ben Norton pekar också på Perez-Picq:s politiska dualitet. För i den andra valomgången mellan bankiren Guillermo Lasso och Lenin Moreno gav Perez sitt stöd till Lasso. Orsaken är simpel: vid tillfället svor Lenin Moreno trohet mot den avgående presidenten Rafael Correa och Perez´ hatiska besatthet mot Correa gjorde att han vägrade stödja Moreno. Men det tog bara 2-4 månader efter valet innan Moreno svängde 180 grader och bjöd in bankirer som Lasso för överläggningar, förklarade sin kärlek till IMF och Världsbanken och inledde den sociala avrustningen av det Ecuador som Rafael Correa hade inlett tio år tidigare som innebar dramatiska förbättringar för de fattigaste och medelklassen i Ecuador.


Och i folkomröstningen 2018 var det Perez tur att svänga 180 grader och ge sitt stöd till Lenin Moreno. Målet med resultatet i folkomröstningen var att Rafael Correa rent juridiskt skulle stoppas för framtida politiska uppdrag i Ecuador.

TRION (extremliberalen och bankiren) Lasso-(advokaten och universitetsprofessorn) Perez och (förrädaren) Moreno var ett faktum. Och kvinnan som från den ecuadorianska elitens skola i Quito, Manuela Picq och professur på universitetet Amherst College i delstaten Massachusetts i New England i USA stod i kulisserna bakom Perez. Inget märkligt, hon hade ju förflutet som rådgivare för USA-regeringen i ALCA-avtalet.


I Jeb Bush´ tjänst i Florida

Manuela Picq och Jeb Bush
Men Manuela Picq, ”expert i internationella angelägenheter”, enligt ett CV från 2003, hade arbetat redan från det året tillsammans med den dåvarande guvernören i delstaten Florida, Jeb Bush, mer känd som bror till den republikanske presidenten George Bush Jr.. Denne inledde kriget mot flera ursprungsbefolkningar men då i Afghanistan, 2001. Hans far med samma namn hade invaderat Panama 1989 och bombat ihjäl uppskattningsvis 4000 panamaner. Därefter, 1991, följde invasionen och kriget mot Irak som beräknas ha kostat 100.000 irakiers liv.

I Miami verkade alltså Manuela Picq med folkmördaren Bushs bror och den antikommunistiska kuban-amerikanska maffian, som sedan revolutionen på Kuba 1959 i praktiken styr den sydliga delstaten i USA.

Manuela Picq uppgifter har utgjorts av att vara en stödtrupp för USA-regeringens ALCA-avtal, där hon också var en ”samordnare” för ett antal NGO-grupper samt ett arbete som kompletterades på högsta delstatsnivå nivå med den reaktionäre republikanske delstatsguvernören i Florida, Jeb Bush.


Med Georg Soros och American Jewish World Service

Det var denna kvinna som blev en smärre polititruck till State Departement bakom en kuliss av NGO-rörelser. Men den meriterade kvinnans utmärkelser stannar inte där. Hon föreläser som lärare vid den ecuadorianska elitens Universidad San Francisco i Quito.

År 2015, berättar Ben Norton arbetade hon för Front Line Defenders. En NGO med finansiellt stöd från EU, American Jewish World Service, en rad regeringar i Västeuropa, Taiwan, finansspekulanternas MEGA-SPEKULANT Nr. 1; George Soros´ Open Society Foundations och vad Norton kallar för CIA:s förtrupp; Stiftelsen Ford.

Klicka på bilden för större format



Norton radar upp ett stort antal ytterligare NGO med Manuela Picq som en spindel eller nyckelperson i rörelsen, alla med Manualen om ett direkt eller indirekt stöd till USA:s utrikespolitik.

“År 2016 erhöll Picq ett stipendium av Protect Defenders för sin anti-Correa-aktivism i Ecuador som `försvarare av mänskliga rättigheter´. PD är ett verktyg av Soft-Power med budgeten finansierad av EU. Organisationen använder Mänskliga Rättigheter för att framtvinga regimbyte i utländska nationer och som driver EU:s ekonomiska intressen”, skriver Norton.

Global Americans är en USA-publikation som får sin finansiering från CIA:s ”biståndsorganisation” NED, National Endowment for Democracy.

”År 2018 utsågs Manuela Picq som en av `20 nya offentliga intellektuella i Amerika´,”, skriver Ben Norton. Han uppger också att Global Americans på sin webbplats skryter om sin roll i att ”lägga grunden för upproret” under det blodiga kuppförsöket i Nicaragua 2018”.

 

Började studierna på CIA:s plantskola

Och för att ytterligare befästa sin roll som en outtalad politisk rådgivare till ”ursprungsbefolkningens kandidat i presidentvalet” i Ecuador, bjuder Ben Norton också på uppgiften att denna aktiva kvinna ”inledde sina studier på Woodrow Wilson Center¸ en ideologisk tankesmedja som har svängdörr med utrikesdepartementet och underrättelsetjänster, och är fysiskt beläget vid Ronald Reaganbyggnaden”.

”Från USA fortsätter Picq att skriva artiklar mot Rafael Correa och hans kamrater för liberala medier och för NGO´n för regimförändring, NACLA”.

Att hon i likhet med maken Yaku Pérez aggressivt attackerar andra progressiva- och vänsterregeringar i Latinamerika och samtidigt har stöttat kuppförsök på kontinenten, förvånar ingen med en minimal kännedom om hur CIA:s Manual för Regimförändring ska dras.


Ett offer för den bolivianska kuppjuntans massaker i Senkata, El Alto där 35 bolivianer, de flesta från någon av Bolivias många ursprungsbefolkningar slaktades av den utkallade militären. Men Manuela Picq twittrade om att hon hade fått "våta drömmar" av militärkuppen mot president Evo Morales.


Hennes ”våta drömmar” om störtandet av Evo Morales”

”I september 2019, bara en kort tid innan statskuppen i Bolivia (10 november 2019), publicerade hon en absurd artikel där hon anklagade den första presidenten från ursprungsbefolkningen (i Bolivia), Evo Morales för att ha begått ett ”ekocide” och ett ”folkmord”. Denna artikel spädde på smutskampanjen mot Morales och lade grunden för den våldsamma statskuppen. Dagarna efter statskuppen publicerade Picq en smaklös Twitter om att hon hade haft `våta drömmar´ där hon fantiserade om störtandet av Morales”.

Och Norton tillägger:

”Senare, när statskuppen var ett faktum i november, publicerade Picq en absurd desinformation genom att skriva: `Systrar från det bolivianska samhället anklagar MAS-grupper för att använda massivt våld. Man fruktar att Evo kommer driva fram ett inbördeskrig med sina milisgrupper”.

Denna totala lögn och desinformation var nästan identisk med den version som den fascistiska kuppjuntan i La Paz publicerade. Manuela Picq nämner inte med ett ord de två massakrer i Bolivia där 35 bolivianer, de flesta med rötter från ursprungsbefolkningen slaktades av de utkallade militärerna och poliserna som hade order att slå ned allt motstånd mot militärkuppen med naket våld.

Är det detta Manuel Picq lär ut på det fashionabla San Francisco-Universitetet för överklassens ungdomar i Quito eller på universitet i världen dit hon bjuds in?

Källa: https://www.brasildefato.com.br/2021/02/10/el-candidato-ecosocialista-de-ecuador-yaku-perez-apoya-golpes-de-estado