tisdag 2 februari 2021

USA:s statskupparkitekt konspirerar nu i Ecuador, sex dagar innan valet på söndag!

Julian Quibell, en CIA-agent förklädd som ”valkonsult” som opererar i länder i Latinamerika som visar en ”farlig” vänstertendens. Hans repertoar har varit Bolivia 2002, Mexiko 2004-2012, Nicaragua 2013-2019, Bolivia 2020 och nu Ecuador 2021.




USA:s statskupparkitekt konspirerar nu i Ecuador, sex dagar innan valet på söndag!

Av Dick Emanuelsson

 

TEGUCIGALPA / 2021-02-01 / JULIAN CHARLES QUIBELL betraktas som State Departements ”valguru”. I de länder i Latinamerika där USA riskerar förlora politiskt inflytande via sina lokala avläggare inom den politiska högern, dit skickas Quibell för att vända på den nedåtgående trenden för högern och slå mot en motsvarande förstärkning av de demokratiska, progressiva och revolutionära krafterna.

Sedan 2002 arbetar denne man för NDI, demokraternas påstådda ”Internationella Institut”, mer betraktad som en av CIA:s finansieringskällor för högeropposition i världen.

I Bolivia 2002

För att stoppa den segertippade Evo Morales vid valet 2002 skickades Quibell till Bolivia. Med mindre än en procent och ett utpräglat valfusk lyckades ”Goni”, eller ”El Gringo” som Gonzalo Sanchez de Losada också kallades för sin nordamerikanska accent att kamma hem segern 2002. Men 15 månader senare störtades ”El Gringo” från presidentposten och flydde till Quibells hemtrakter, USA.

Mexiko 2004-2012

Efter Bolivia blev det dags för Mexiko, det kanske viktigaste och mest strategiska landet för USA:s sydgräns.

Dit anlände valgurun 2004 där han igångsatte att politiskt utbilda högerpartiet PAN:s respektive PRI:s ungdomar. Där bedrog han Lopez Obrador på valsegern 2006, ett val jag bevakade och kan intyga var ett flagrant valfusk. I Mexiko höll denne man sig till 2012, så viktigt anses Mexiko för USA:s intressen.

Manuel Lopez Obrador, 2 juli 2006 efter att ha blivit bedragen på sin valseger. Bakom valfifflet återfanns Julain Quibell. FOTO: DICK EMANUELSSON.


Till Nicaragua

Därefter blev det Nicaragua, egentligen borde han anlänt redan 2007 då FSLN och sandinistledaren Daniel Ortega hade återtagit regeringsmakten efter 16 års frånvaro. Quibell slog upp dörrarna på NDI:s kontor, tågade in och försäkrade att sandinisternas dagar var räknade.

Han inledde omedelbart uppgiften som han kan bäst; rekrytera framför allt ungdomar från de fattiga folkliga samhällsgrupperna och bostadsområdena.

I Nicaragua placerade han 3500 ungdomar på skolbänken som fostrades politiskt. Av dessa togs 300 ut för att förberedas på våldsamma aktioner, vilket kulminerade i april 2018. För Quibell hade inte bara uppgiften att fostra ungdomar i USA-politik. Utan även på att skapa grupper som kan utföra terroraktioner, vilket bekräftades och kulminerade i statskuppsförsöket april-juli 2018 i Nicaragua, uppger William Grigsby, direktör på den oberoende sandinistiska radiostationen Radio La Primerisima i sitt morgonprogram ”Sin Fronteras”. USAID pumpade mellan 2013-2020 in närmare 91 miljoner dollar i det fattiga centralamerikanska landet, inte för att bistå det, utan för att störta vänsterregeringen. Och i spetsen för den underminerande verksamheten stod Julian Charles Quibell.

I januari 2019, ett halvår efter att den USA-finansierade högeroppositionens kuppförsök hade slagits ner av de ”Historiska Sandinisterna”, FSLN-gerillans och den sandinistiska folkarméns mest framstående militära och politiska kämpar försvann Quibell från Nicaragua eftersom han var på ett hår när att arresteras som en av arkitekterna bakom kuppförsöket som kostade över 200 människoliv, bland dem 22 poliser.

Bakom det våldsamma kuppförsöket april-juli 2018 i Nicaragua utpekas Julian Quibell. Hans fem år i landet, där tusentals ungdomar "fortbildades" i "ledarskap och demokrati" hade också en speciell "Stormtrupp" bestående av 300 fortbildade personer i terrorism som kulminerade i ett examensprov i samband med kuppförsöket 2018.




Mot Bolivia och Ecuador 2019

I juli 2020 slog han än en gång upp dörrarna på ett NDI-kontor, denna gång i Quito, Ecuador där han fick ansvaret för både Bolivia som Ecuador.

I Bolivia stundade det av fascistjuntan riggade valet till president- och parlament i oktober 2020. Och i Ecuador förberedde förrädaren Lenin Morenos Valtribunal valet den 7 februari 2021.

Valet i Bolivia blev ett förnedrande politiskt nederlag för denne förtäckte CIA-agent eftersom MAS´ presidentkandidat Luis Arce och vänsterpartiet MAS vann en bedövande seger i bägge valen, trots att ”apparaten” kontrollerades av USA:s och Quibells män och kvinnor.

Därför satsar nu denne representant för ”The American Way of Democracy” allt på att förhindra att Rafael Correas anhängare i Ecuador ska besegra den politiska högern och hota USA:s intressesfär i Ecuador. Till sitt förfogande har han två miljoner dollar som anlänt till Quibell från USAID. Den nykoloniala formeln för denna budget specificeras som att ”skapa öppenhet och säkerhet” i valet på söndag. I den formeln talas det om att skapa en viss kontroll över processen och de digitala plattformarna som ska reglera valet.

Andres Arauz och Carlos Rabascall, den ecuadorianska vänsterns kandidat till presidentposten, respektive vicepresidentposten.


Nykolonial operation

Bland Quibells främsta och viktigaste aktiviteter finns ett konkret direkt stöd till den ecuadorianska politiska högern samt den personal som anställts till att verkställa valet via Lenin Morenos Valtribunalen CNE.

Hur är det möjligt att en utländsk stormakt självsvåldigt tar sig liknande uppgifter och hur är det ens möjligt att tänka sig att en anständig regering ens tillåter denna nykoloniala operation?

En av Quibells närmaste assistenter är den ecuadoriansk-brasilianska kvinnan Juliana Ferreira Sevilla. Hon arbetade tidigare i Morenos utrikesdepartement och har förbindelser till CNE. Quibell, Moreno och Juliana Ferreira befinner sig nu i trångmål och är stressade för att på något sätt hitta en väg för att stoppa att Correalägrets presidentkandidat Andres Arauz, som leder valkoalitionen Unión por la Esperanza (UNES) vinner i första valomgången, vilket är mycket möjligt eftersom han leder skyhögt över övriga kandidater.

Andres Arauz tillsammans med kvinnliga representanter för Ecuadors ursprungsbefolkningar.



Luis Almagro (OAS) och Lenin Moreno
Moreno till USA

Lenin Moreno har nyligen besökt Washington där han sammanträffade som en billig dräng med OAS´ generalsekreterare Luis Almagro. Det är samme politiske dräng till State Departement som skapade förutsättningar för den militära statskuppen i Bolivia den 10 november 2019 och som på heltid går i spetsen för USA:s krig mot Venezuela, Kuba och Nicaragua.

Moreno å sin sida befinner sig närmast i ett paniktillstånd, för han vet, att om vänstern vinner valet den 7 februari 2021 kommer han att ställas inför rätta för både korruption som en direkt våldtäkt på den ecuadorianska författningen.

När den bolivianska högern förlorade valet talades det om valfusk, hur nu detta skulle vara möjligt om kuppmännen&kvinnorna kontrollerade Valtribunalen. Men i Ecuador förbereder sig Lenin Moreno även på detta scenario och utsåg den förre polischefen som ledde kuppförsöket mot Rafael Correa den 30 september 2010, MARIO PAZMIÑO som chef för “el Observatorio para el Control Electoral”, ett typiskt ”NGO-namn”; Observatoriet för kontroll av valet”.

Pazmiño var den ecuadorianske Quisling som först överlämnade säkerhets- och underrättelseinformation till USA-ambassaden och därefter i reducerat omfång till regeringen Rafael Correa. Pazmiño var CIA:s, NDI:s och IRI:s (republikanernas Internationella Institut) man i Ecuador och fick sparken av Correa.

Mario Pazmiño, kuppmakare den 30 april 2010 mot president Rafael Correa, publiceras på den inofficiella CIA-portalen Interamerican Institute for Democracymed säte i Miami, USA. På samma webb skriver Carlos Sánchez Berzaín, den blodbesudlade förre försvarsministern i den störtade bolivianska regeringen Sanchez de Losada och den kubanska CIA-agenten Carlos Alberto Montaner.



EFTER KUPPFÖRSÖKET den 30 september 2010 intervjuade jag för Vänster-Press´ räkning Alexis Ponce. I 25 år ledde han den Permanenta Kommissionen för de Mänskliga Rättigheterna i Ecuador. Han deltog i utarbetandet av den nya och för Latinamerika mycket moderna författning som med förkrossande majoritet antogs i en folkomröstning 2007.

Han sa då att den politiska utvecklingen den senaste 15-årsperioden hade kännetecknats av en makalös korruption som fyra gånger hade kulminerat i att folket har rest sig mot dessa parasiterande politiker och bankirer som har bestulit sitt eget folk, dollariserat valutan och ekonomin och överlämnat den nationella suveräniteten till Pentagon och transnationella bolag.

Men han underströk just hur CIA, NDI och dess olika representanter i verkligheten var de som kontrollerade och styrde landet. Hur de via olika ”NGO´s” infiltrerade och skapade trogna följeslagare också bland ursprungsbefolkningarnas organisationer, som till exempel Pachakutik, som i valet på söndag har sin egen presidentkandidat. Denne gör valet till en fråga mellan etnisk tillhörighet och inte mellan sociala klasser, mellan vänster och höger, borgarklass och arbetarklass, mellan Imperialism och dess transnationella företag och nationell suveränitet över nationens naturtillgångar och reserver.

Med Correas Medborgarrevolution och hans lansering av ”Socialism i det 21:a Seklet”, fördjupades den politiska demokratiska processen. Correa förändrade inte bara Ecuador till det bättre vilket visar de olika valresultaten 2006, 2007, 2008 och 2009 som han vann med stora majoriteter, uppgav då Ponce och gav ytterligare exempel på hur USA opererade och opererar i Ecuador.

Efter att kuppförsöket 2010 hade slagits ner av folkmassorna och en del av armén genomfördes stora demonstrationer till stöd för Correa som svor att aldrig ge vika för landsförrädarna. Vad han då inte visste var att hans vicepresident, Lenin Moreno, skulle sticka dolken i hans rygg.



Norman A. Bailey
DEN 12 JULI 2005 skrev en av CIA:s chefer i Quito, Norman A. Bailey, en e-post till sina kollegor i USAID. Han uttryckte oro för det ”kommunistiska inflytandet” i Alfredo Palacios övergångsregering. Bailey är inte vem som helst. Den kände USA-advokaten Eva Golinger har upprättat hans personbiografi som säger att han:

·         1983 var det synliga ansiktet i CIA:s olika civila fasader som USAID eller NED (National Endowment for Democracy).

·         President Reagans specielle assistent i frågor rörande den Nationella Säkerheten.

·         Chef för en specialenhet inom USA:s samlade underrättelsetjänster DNI med uppgift att spionera och underminera Venezuela och Kuba.

·         Anlitad av USA-armén på strategisk underrättelseverksamhet.

·         Säkerhetskonsult för världens mäktigaste företag, Mobil Oil.

·         När han skrev e-posten den 12 juli 2005, var han chef för USAID:s Strategiska Kommunikationsenhet i Ecuador.

 

VAD HAR DENNE toppagent för intresse att sätta sig i en liten bolagsstyrelse som påstås främja indianska företagsintressen? Ty Norman A. Bailey blev utnämnd till hedersledamot i NGO-företaget Corporación Empresarial Indígena del Ecuador (CEIE) då det grundades 2005. Enligt Eva Golinger handlade det om stora summor CIA-pengar i utbyte mot politiskt stöd för att bekämpa och störta regeringen Correa.

State Departement ökade sitt anslag till USAID:s operationer i Ecuador till 38 miljoner dollar för budgetåret 2010. Bland mottagarna finns just organisationerna Pachakutik, CONAIE, CEIE och Qellkaj, djupt inblandade i försöket till statskupp den 30 september 2010.

År 2006 fick CEIE och Q’ellkaj 450.863 kronor respektive 605.459 kronor av NED. Styrelseordförande i Q’ellkaj var vid den tidpunkten Angel Medina som också satt i styrelsen för CEIE tillsammans med Lourdes Tibán, parlamentsledamot och ordförande för Patchakutik.

År 2005 bildade paret CEIE och gav en hedersplats i styrelsen åt CIA-mannen Bailey. Men där finns också Fernando Navarro, ordförande för Guayaquils Handelskammare och mottagare av stora ekonomiska medel från NED och USAID. Raul Gangotena är en annan ledamot som har varit konsult hos Världsbanken, stipendiat hos State Departement och utredare hos NED. Fyra av fem ledamöter har alltså sina bindningar till diverse USA&CIA-organ som finansierar delar av den så kallade ”NGO-världen”, inte bara i Ecuador utan i hela Latinamerika.

– Lourdes Tibán är nuvarande chef för den politiska organisationen Pachakutik som den 30 september 2010 öppet gick ut och krävde Correas avgång samt uttalade sitt stöd för poliserna och i dess förlängning försöket till statskupp, underströk Alexis Ponce i intervjun med honom tre dagar efter kuppförsöket.


Yaku Perez är kandidat för Pachakutik och intervjuades av den colombianska antikommunistiska tevekanalen NTN24 (filial till RCN) och på frågan om det colombianska magasinet SEMANAs insinuationer om att ”knarkpengar till Andreas Arauz, `Correas kandidat´ i det ecuadorianska valet från gerillaorganisationen ELN”, sa Perez att det är allvarligt och att en utredning bör igångsättas omedelbart. ELN-gerillans högsta ledning har dementerat den colombianska ultrahögerns alster och ”Fakenews” och kallar det för en inblandning i ett val initierat av den colombianska militära underrättelsetjänsten.



DEN FÖRRE CHEFEN för USA:s Södra Militärkommando, Charles Wilhelm, sa år 2000 att ett av USA:s militära mål var att förvandla Ecuadors styrkor och stöpa om dem i en colombiansk modell. Några månader innan uttalandet hade överstelöjtnanten Luis Gutierrez gått i spetsen för ett militärt och folkligt uppror mot den korrumperade presidenten Jamil Mahuad som störtades. Men Gutierrez sidsteppades av Ecuador ÖB, general Carlos Mendoza och sattes i fängelse under sex månader.

Väl ute i friheten organiserade Gutierrez sitt parti och ingick en allians med Pachakutik och utnyttjade det folkliga stödet han hade vunnit i upproret mot Mahuad. Den 24 november 2002 vann han presidentvalet i den andra valomgången.

Innan Gutierrez som nyvald president reste till USA 2003 och inför perplexa ecuadorianer svor sin lojalitet till Bush som ”sin bäste vän”, besökte han Bogota och president Alvaro Uribe. Tillbaka i Quito formaliserades hans allians med de korrumperade högerkrafter han hade störtat år 2000. Det blev för mycket för Ecuadors folk som återigen reste sig och störtade Gutierrez den 19 april 2005, ett politiskt bakslag för både Vita huset som Uribe.

– Men Lucio Gutierrez har sedan 2005 organiserat en grupp inom militären och polisen och utvecklat en parallell militär underrättelseorganisation, sa Ponce då, för tio år sedan. Nu verkar det som historien har upprepat sig, med Lenin Moreno vid förrädarrodret.



MARIO PAZMIÑO, utbildad av USA och Israel, var chef för den ecuadorianska arméns underrättelsetjänst under tio år.

När den colombianske FARC-ledaren Raul Reyes läger bombades en kilometer in på ecuadorianskt territorium den 1 mars 2008, var det i samarbete med USA:s bombflyg som lyfte från USA-basen i Manta. Därefter invaderades Ecuador av colombianska specialstyrkor och Black&Hawkhelikoptrar. Pazmiño avslöjades för att ha överlämnat underrättelsetjänstens omfattande arkiv till USA-ambassaden. En rasande Correa avskedade och bytte ut honom.

Alexis Ponce. FOTO: DICK E.

Alexis Ponce:

– Det är den typen av uniformerade och civila aktörer som trädde fram den 30 september 2010 men som folket och lojala delar av armén slog tillbaka under de tio timmar som skakade Ecuador. USA trodde också att de med sofistikerade metoder skulle kunna repetera statskuppen i Honduras (28 juni 2009). Men kalkylen slog fel. I vägen stod folkets ”Medborgarrevolution”.

Frågan som alla ställer sig är om hur USA:s och Julian Charles Quibells formel för valet i Ecuador den 7 februari 2021 ser ut.

Dick Emanuelsson