tisdag 4 april 2017

Lenin Moreno vann presidentvalet i Ecuador men högeroppositionen vägrar erkänna förlusten

Lenin Moreno och hans fru Rocío González firar den oerhört viktiga valsegern, inte bara i Ecuador utan i hela Latinamerika. USA och den lokala högern i Ecuador kommer att fortsätta offensiven mot den progressiva regeringen i landet, menar Dax Toscano, ecuadoriansk journalist i nedanstående intervju.


Lenin Moreno vann presidentvalet i Ecuador men högeroppositionen vägrar erkänna förlusten

Av Dick Emanuelsson

TEGUCIGALPA-QUITO / 2017-04-03 / Regeringspartiet Alianza Pais´ kandidat Lenin Moreno vann söndagens andra valomgång i presidentvalet i Ecuador. Skillnaden var 2,34 procent till högerkoalitionens Guillermo Lasso som vägrade erkänna sig besegrad.


Intervju (på spanska) med den ecuadorianske journalisten Dax Toscano:


Lenin fick 51,17 procent mot Lassos 48,83 procent eller cirka 200.000 rösters skillnad. På ett antal platser i landet utbröt det kravaller men valet övervakades av hundratals internationella valövervakare och ingen av dessa har ifrågasatt valets hederlighet. Bägge koalitioner hade också sina egna representanter vid valdistrikten och valprotokollen undertecknades och skannades gemensamt för vidarebefordran till det Centrala Valrådet, CNE i huvudstaden Quito.

Kamp mot regeringsbrister

Den avgående presidenten Rafael Correa.
Den avgående presidenten Rafael Correa var mycket nöjd när han deltog i festligheterna på söndagskvällen.

– Jag lämnar landet i en säker hamn och i de bästa händer. Det Stora Fosterlandet är i fest för den stora folkliga segern, sa en lyrisk Correa till tusentals ecuadorianer som hade samlats på Plaza Grande i Quitos Gamla Stan.

Lenin Moreno å sin sida sa i sitt tal inför sina anhängare att han skulle fortsätta de framgångsrika sociala program som Correa under två mandatperioder har fört medan de delar av regeringspolitiken som har kritiserats ska korrigeras. Han betonade att kampen mot korruptionen ska fortsätta.

Förbjuda spekulerande kandidater

Guillermo Lasso som döljer värdepapper för
miljoner dollar i skatteparadis för att undvika
att betala skatt för utbildning och hälsovård
i Ecuador.
Guillermo Lasso inledde valkampanjen optimistiskt och hade praktiskt taget hela den splittrade oppositionen samlad bakom sig när han inför den andra valomgången konfronterade Moreno. Lasso lovade en miljon nya jobb men sa inte hur dessa skulle skapas eller finansieras.

Den argentinska dagstidningen Pagina12 avslöjade hur Lasso, som före detta mäktig bankir i Banco Guayaquil, hade spekulerat med en miljon dollar som under krisen 2001-2002 hade förökat sig till 30 miljoner dollar. I den första valomgången i mars fick ecuadorianerna dessutom svara på frågan om de ansåg att ecuadorianer som har offshorepapper i skatteparadis som Bahamas eller Panama ska kunna aspirera till en politisk post. Omkring 55 procent av medborgarna svarade nej.


Seger för Latinamerika

Dax Toscano.
Dax Toscano är journalist och universitetsprofessor och säger, när jag ringer upp honom i Quito att valresultatet var en oerhört viktig seger för de progressiva och demokratiska krafterna, inte bara i Ecuador utan även i hela Latinamerika.

– En seger för Lasso hade inneburit en tillbakagång för folken på hela kontinenten. För om Lasso hade vunnit hade USA:s plan och nästa steg handlat om att knäcka Venezuela. Men nu segrade ett ALBA-land trots den politiska och psykologiska offensiv som ecuadorianerna har utsatts för den senaste månaden, säger Toscano.

Den konspiratoriska planen

Han säger att innan vallokalerna stängde på söndagskvällen lämnade två opinionsinstitut två diametralt olika resultat om valutgången. Det ena, Exit Poll, som gjorde en vallokalsundersökning talade om att Moreno hade vunnit med 52 procent medan det andra institutet, lierat med Banco de Guayaquil, i sin projektion (inte vallokalsundersökning) gav segern till Lasso med sex procent.

Under hela den andra valkampanjen har oppositionen anklagat CNE för att planera valfusk. Oppositionens plan gick ut på att anklaga regeringen och CNE för att ha bestulit Lasso på segern innan den officiella vallokalsundersökningen hade presenterats. På så sätt skulle oppositionens folk gå ut och inta gatorna för att skapa kaos runt om i landet. Men planen slog slint när till och med OAS´ generalsekreterare Luis Almagro gratulerade Moreno till segern.


Den unga "fredliga och demokratiska oppositionen" som utgör den korrumperade bankiren Guillermo Lassos stormtrupper i aktion i juni 2015. Då genomfördes stora demonstrationer mot regeringen Rafael Correas beslut att införa en moms som skulle drabba bara 3-4 procent av de mest förmögna i landet. Men såväl Lasso, överklassen och medierna, kontrollerade av den politiska högern skrek i högan sky och manipulerade den allmänna opinionen.

Partiets distans till staten

Dags Toscano varnar för att regeringspartiet inte förlorar sin självständighet i förhållande till regeringen Moreno, framför allt med tanke på avsaknaden av en stark vänster i Ecuador.

– Partiet Alianza Pais bör i politiska termer genomföra en radikal förändring av sin struktur och sin politiska aktivitet. För partiet kan inte bara existera för att vinna val. Det bör därför förändras till en verklig organisation som är en del av och för folkmajoriteten, säger Toscano och fortsätter:

– Det måste kämpa med dem längst ner i den folkliga basen, medvetengöra människorna, skapa kadrer men också för att ge dem kraft och styrka när de kämpar för sina rättigheter. Men jag anser också att den bör ha en distans till regeringen. För en sak är regeringspolitiken, en annan är partiets politik. Partiet måste ge sitt stöd till den progressiva regeringspolitiken men partiet bör samtidigt vara ett verktyg för en sann, sund och revolutionär kritik av regeringspolitiken, utan att förråda så klart.