torsdag 6 augusti 2015

“En smygande statskupp på väg i Ecuador”

En helt okänd grupp tog på sig sprängattentatet mot dagstidningen El Telegrafo och El Universo den 30 juli samt sprängattentatet mot regeringspartiet Alianza Pais kontor i Guayaquil den 14 juli. Sättet att agera påminner starkt om CIA och dess olika förtäckta grupper med "vänsterklang".

“En smygande statskupp på väg i Ecuador”
Av Dick Emanuelsson
Bombattentat mot regeringspartiet Alianza Pais´ lokaler i Guayaquil och mot två dagstidningar är saldot under andra hälften av juli i Ecuador. President Rafael Correa anklagar oppositionen för en ”smygande statskupp” mot hans regering.

I oktober 2012 avslöjade den förre brittiske ambassadören Craig Murray att USA hade anslagit 87 miljoner dollar för att påverka valet som ägde rum i februari 2013. Målsättning var, enligt Murray, att förhindra att Correa återvaldes. Men Correa tog hem en storseger, likt de andra valen och befäste sin roll som Ecuadors genom tiderna populäraste president. Orsaken är hans reformpolitik som har varit en skicklig balansgång mellan rejält stöd till de mest fattiga och samtidigt en politik som inte slår ekonomiskt mot den breda medelklassen.

När Correa presenterade lagen om arv- och förmögenhetsskatt i slutet av maj, blev det signalen för att en samlad opposition skulle formera sig. Trots att bara två procent av de rikaste ecuadorianerna drabbas av skattehöjningar, gick delar av den organiserade ursprungsbefolkningen (Conaie, Pachakutik), fackföreningar in i en ohelig allians med den politiska USA-vänliga högern. Det som först var ett fördömande av rikemansskatten förvandlas snart till krav på Correas avgång, trots att han enligt de senaste opinionsundersökningar har ett grundmurat stöd från folket.

Bomber och attentat

·         Den 13 juli exploderade den första bomben mot regeringspartiet Alianza Pais´ lokaler i hamnstaden Guayaquil, den andra viktigaste staden i Ecuador efter huvudstaden Quito.
·          
·         Den 18 juli attackerades och skadades tio medlemmar i ledningen för Ecuadors Studentfederation (FEUE) som blev knivskurna. Attacken ägde rum på det Centrala Universitetet och utfördes av medlemmar i det ecuadorianska maoistpartiets (PCEML-MPD) studentorganisation.
·          
·         Den 30 juli exploderade en bomb utanför den regeringstrogna dagstidningen El Telégrafo och en bomb framför högertidningen El Universo. Chefredaktören för El Telégrafo Orlando Pérez, fördömde terroristattentatet och uppgav att tidningen dagarna hade fått hot både i form av såväl telefonsamtal som via de så kallade sociala nätverken.
·          
En hittills okänd grupp vid namn “Nationella Befrielsefronten” uppgav sig ha utfört attentatet. När bomben exploderade spreds ett flygblad med gruppens namn och en kommuniké som undertecknades av en ”Kommendant Ramiro”. Samma grupp tog på sig attentatet den 13 juli mot Alianza Pais´ lokaler i Guayaquil. Enligt inrikesministeriet existerar inte gruppen.”Destabilisera regeringen”

Men enligt president Correa handlar det om en smygande ”mjuk statskupp”:

– Det är steg för steg för att destabilisera regeringen och Ecuador. Nu återstår det bara den råa styrkan, de har ingen som helst legitimitet.

– De som utförde bombattentatet använder samma metoder som MPD gjorde, uppgav Correa som menar att dessa ”vänstergrupper utnyttjas av högern”.

MPD var en valfront för det ecuadorianska maoistpartiet PCEML men upplöstes förra året efter att de hade förlorat sin legitimitet i form av två förlorade val. I stället ombildades gruppen till Unidad Popular (UP).

Den 30 september 2010 stödde MPD kuppförsöket mot Rafael Correa som leddes av delar av ledningen i Ecuadors polismakt samt en sektor inom de väpnade styrkorna. Men tack var de folkliga mobiliseringen och en grupp inom armén, slogs kuppförsöket tillbaka.

Den "fredliga" oppositionen.


Nationell protestdag

Både den politiska oppositionen som delar av den sociala rörelsen som har anslutit sig till fronten mot Correa har en utarbetad agenda, sa Correa i måndags. Från södra Ecuador marscherar en grupp från indianorganisationen Conaie och kommer att avsluta sin demonstration i Quito den 13 augusti då den samlade oppositionen och den samlade fackföreningsrörelsen har utlyst en nationell protestdag.

– Landet har upplevt svåra dagar de senaste veckorna och detta kommer att fortsätta. Det är något som de har förberett sedan månader och det utgör en hel strategi, inte bara nationellt utan även i internationell mening, sa Correa.
 
 
President Rafael Correa.